Suomenhevoskasvatus

kuva

Ratsu- ja pienhevoslinjaisten suomenhevosten kasvattaminen on kuulunut Fiktion toimenkuvaan jo monen vuoden ajan. Hevosen luonne, terveys, kapasiteetti ja rotumääritelmän täyttyminen ovat yksiä tärkeimmistä asioista, joita tarkastelen suunnitellessani uusia varsoja.

Fiktio on ollut pitkään koulupainotteinen talli, vaikka joukkoon mahtuukin monia monipuolisia suomenhevosia. Kuitenkin vuonna 2010 kuvioihin tulivat valjakkosuokit ja tänä päivänä keskitynkin pääasiassa koulu- ja valjakkohevosten kasvattamiseen.

Vuosien saatossa on syntynyt useita linjoja, joista tärkein on Lilla My:stä lähtevä emälinja. Linjan tuoreimmalla hevosella, Fiktion Platinalla, tamma on jo yhdennessätoista polvessa. Ensimmäiset sukupolvet ovat olleet vahvasti koulupainotteisia, mutta nuoremmat ovat kilpailleet myös valjakkoajossa.

Valjakkopuolella tärkeimpiä vaikuttajia ovat ensimmäiset tammat Maktaleena ja Sirityksen Surku. Leea-linjan tuorein tammayksilö asustelee Tuulenpesän Kartanossa, mutta toivottavasti Fiktion Minea varsoo meille aikanaan toisenkin tamman, joka jäisi jatkamaan sukua Fiktiossa. Siiri-linja on ollut nyt pari vuotta jäissä, mutta Fiktion Sirkulle odotetaan jälkikasvua syntyväksi viimeistään vuoden 2017 puolella.

Työn tuloksia on päästy ihailemaan sukujen jatkumisen lisäksi myös kilpakentille ja näyttelykehiin. Yksi menestyneimmistä kasvatteista on Fiktion Ilopilleri, joka sekin kuuluu Lilla My ‑linjaan. Tamma muun muassa kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle ja palkittu häikäisevän erinomaisena suomenhevosten laatuarvostelussa. Monella muulla kasvatilla on pidempiä meriittirivejä kuin Ilopillerillä, mutta tamma on kuitenkin ainoa, joka on saanut VSR:n jalostusarvostelussa jälkeläisluokka A:n. Lisää kasvattien menestyksestä täällä.

Fiktio kasvatteineen on kilpaillut myös kasvattajaluokissa ja talli on palkittu useilla eri kasvattaja-arvonimillä. Kaikki saavutukset näet täältä.

Myyntiehdot

Tarjousta jättäessäsi sitoudut noudattamaan muutamia ehtoja.

 1. Merkitse kasvattajaksi Milja, Fiktio
 2. Älä muuta hevosen nimeä, sukua, sukupuolta, rotua tai syntymäaikaa luvatta. Ostotilanteessa on yleensä mahdollisuus vaikuttaa nimeen ja sukupuoleen.
 3. Lähetä sivut sähköpostitse kahden viikon kuluessa myyntipäivästä. Lisäajasta voidaan sopia tarvittaessa. Mikäli sivujen osoite vaihtuu, ilmoita se mahdollisimman pian minulle.
 4. Luopumistilanteessa hevosta on tarjottava ensin takaisin minulle.

Rekisteröinti

Rekisteröidessäsi Fiktion kasvattia Virtuaalisen Ratsastajainliiton hevosrekisteriin merkitse:

 1. Kasvattajaliitteeksi Fiktion
 2. Kasvattajaksi tallin tunnus FIKT1457
 3. Syntymämaaksi Suomi (FI)

Askeleet fiktiolaisen omistajuuteen

 1. Tutustu myynnissä oleviin hevosiin ja myyntiehtoihin
  • Sopiva löytyi! Jätä ihmeessä tarjous foorumille tai sähköpostiin.
  • Eikö löytynyt sopivaa? Meiltä saa myös tilausvarsoja. Voit selata itse vaihtoehtoja tai kysyä apuja minulta. Muistathan kuitenkin liittää mukaan ostotarjouksen.
 2. Tarjouksesi on hyväksytty ja kauppakirjat tehty? Tee sivut ja lähetä ne minulle vaaditun ajan puitteissa.
 3. Onneksi olkoon, sinulla on nyt oma fiktiolainen!

Mitä sen jälkeen?

Seuraan aktiivisesti kasvattieni elämää, mutta kuulen mielelläni hevosten edesottamuksia myös omistajien suusta. Älä pelkää, en tule omine lupineni hakemaan hevosta takaisin, mutta saatan tulla kyselemään kasvattejani esim. jalostuskäyttöön. Autan myös tarvittessa kilpailemisen kanssa.

Kasvatit

Vuosien 2006-2016 aikana on syntynyt yhteensä 616 suomenhevosvarsaa!

 • 2017 (17 kpl: 9 oria, 5 tammaa)
 • 2016 (79 kpl: 44 oria, 35 tammaa)
 • 2015 (102 kpl: 51 oria, 51 tammaa)
 • 2014 (106 kpl: 53 oria, 53 tammaa)
 • 2013 (80 kpl: 32 oria, 48 tammaa)
 • 2012 (72 kpl: 35 oria, 37 tammaa)
 • 2011 (49 kpl: 26 oria, 23 tammaa)
 • 2010 (35 kpl: 12 oria, 23 tammaa)
 • 2009 (37 kpl: 14 oria, 23 tammaa)
 • 2008 (21 kpl: 11 oria, 10 tammaa)
 • 2007 (24 kpl: 13 oria, 11 tammaa)
 • 2006 (11 kpl: 7 oria, 4 tammaa)