Kasvattajan nimimerkki, tallin nimi, kasvattajanimi (kertomusta mistä nämä tulee, etenkin tallin nimi)
Milja, Fiktio, Fiktion
En muista, mistä nimi Fiktio tuli, mutta mielessä on monesti käynyt, että miksi valitsin juuri sen nimen, sillä itse pidän enemmän perisuomalaisista nimistä suomenhevostalleilla.
Koska aloitit suomenhevosten kasvattamisen, jos eri tallilla/kasvattajanimellä, niin milloin tällä tallilla/kasvattajanimellä?
Ori nimeltä Usvameren Lumimies syntyi 08.04.2006. Se oli ainoa, joka syntyi liitteelle Usvameren, koska talli vaihtoi nimeään Kastanjetiksi muutaman kuukauden jälkeen. Seitsemän kastanjettilaisen jälkeen 26.11.2006 syntyi ensimmäinen fiktiolainen, Fiktion Pohjoistuuli.
Ensimmäinen ihailemani suomenhevostalli ja miksi juuri tämä talli?
Suomenhevoskasvatusta aloitellessani aloin vasta käymään enemmän muilla talleilla, tätä ennen vietin aikaani lähinnä oman tallin parissa. Tällöin siis tutustuin lyhyen ajan sisällä moneen eri talliin, joten muistot ensimmäisestä ihailemastani tallista ovat melko pimennossa. Virtuaalitalli Deistä ostin ensimmäisen suvullisen suokkini, joten se sai hyvin paljon ihailuja osakseen, etenkin tammani isä Haperon Tihku. Vierailin ahkerasti myös Onnenpollessa ja HepoKullassa.
Tämänhetkinen lempitalli, perustele
Kestosuosikki Keinumäki. On upeaa, että Kya jaksaa aina vain puuhata suomenhevosten kanssa ja panostaa niihin. Eihän tuota voi kuin kadehtia.
Kenen kanssa teet eniten yhteistyötä/haluaisit tehdä? Kerro millaista yhteistyönne on
Vaapukan kanssa olimme yhteistyössä monta vuotta, lainasimme toisilta oreja, järjestimme kilpailuja ja suunnittelimme jopa yhdessä kasvatteja. Vaapukassa oli Fiktion kasvatteja ja toisin päin. Mielelläni haluaisin edelleenkin jatkaa tätä, mutta vaikka talli onkin jo pari kertaa ollut palailemassa, vielä emme ole lopullista, täydellistä paluuta nähneet. Teimme samankaltaista tiivistä yhteistyötä myös Cecilié Studin kanssa ja tallin lopettaminen harmittaa edelleen suunnattomasti. Nykyään käytän kasvatuksessa hyvin paljon Vibajan hevosia ja hän Fiktion, mutta enää ei tule toimittua kenenkään kanssa niin tiiviisti yhdessä, kuin aikoinaan Vaapukan tai Cecilié Studin kanssa. Niitä aikoja kaipaan, siksi haluaisin ehdottomasti tällaista tulevaisuudessakin tallin tai useammankin kanssa!
Lempi suomenhevoseni kautta-aikain (näitä voi olla useampikin - omia tai muiden)
Omista hevosista päälimmäisenä ovat mielessä Fiktion Ilopilleri, Haavelaakson Milja ja Keijun Kuje, vaikka tietysti niiden joukossa olisi vielä monia mainitsemisen arvoisia. Sama muidenkin hevosissa, mutta muutamia mainitakseni, niin Vaapukan omistamasta Keinumäen Milenasta olen aina pitänyt, samaten Raadelman Tinakenkätytöstä. Raadelman komea ori Raadelman Yksinolla on myös yksi suosikeistani. Unohtamatta tietenkään useita vanhoja legendoja, vaikka en kaikkia olekaan niiden kultakausina tavannut.
Merkittävin kasvattini (kerro tästä ja perustele miksi)
Fiktion Ilopillerin olen monessa yhteydessä maininnut menestyneimmäksi kasvatikseni, joten miksen merkittäväksikin sanoisi. Tamma oli tilausvarsa Tanja Ukkosen pitämälle tallille nimeltä Anio, josta se kuitenkin palasi minulle kuusivuotiaana. Se oli ensimmäisten evm-sukuisten suomenhevosteni jälkeläinen, joista onkin tullut yksiä tallin kantavanhemmista. Tämä onkin hyvin paljon Ilopillerin ansiota. Palkintoja Ilopillerille kertyi muutamia: VIR MVA Ch, KTK I, KRJ I, YLA2, SLA I* ja lähes kaksi vuotta tamman jälkeen sille myönnettiin kesällä 2011 VSHK:n jälkeläisluokka A. Kaikki sen jälkeläiset ovat olleet minulle tärkeitä ja ei siis varmaan ihme, että olen kahdeksasta varsasta kolme jättänyt omaan talliin. Lopuksi voisi myös sanoa, että omalla tavallaan Usvameren Lumimies on merkittävä, sillä tuskin täällä nyt suomenhevoskasvatuksestani kirjoittelisin, jos ensimmäistä kasvattia ei olisi koskaan syntynyt.
Mitkä ovat kiinnostavimmat linjat? Entä inhokki? Perustelut
Kiinnostun aina uusista, hyvistä linjoista, mutta ei vanhoja helmiäkään voi vastustaa. Yritän välttää joitakin liiaksi yleistyneitä, mutta periaatteessa kaikki kelpaa, jos vain kaikki muu natsaa.
Lyhyt vai pitkäsukuiset, vai sekä että?
Molemmat, ehdottomasti. Lyhytsukuisista lähdetään luomaan omia linjoja alusta alkaen ja näistä tietenkin pyritään aikanaan saamaan niitä pitkäsukuisia. Eikä vanhoja linjoja pidä päästää unohtumaan, vaan niitä yhdistellään niin uusiin, kuin vanhoihinkin.
Millainen on mielestäsi hyvän tyyppinen suomenhevonen?
Olen aina pitänyt eniten ratsu- ja pienhevostyyppisistä suomenhevosista, mutta kiinnostusta löytyy myös juoksijoihin ja työhevosiin.
Mitkä ovat olleet kasvatusurasi tähtihetkiä?
Ensimmäisen kasvatin syntyminen. Sekä tietysti kaikki mikä liittyy kasvatteihin: omistajien panostaminen hevosiin, niiden menestys, sukujen jatkaminen, pärjääminen kasvattajaluokissa jne.
Mitä vielä tavoittelet?
Että vielä hamassa tulevaisuudessakin fiktiolaisia näkyisi suomenhevosten suvuissa.
"Vapaaehtoista" tarinaa omasta kasvatustyöstä, mistä olet kiitollinen, mitkä hevoset ovat niitä parhaiten mieleen jääneitä, mitä tekisit toisin jne.
Kiitos kaikille, jotka ovat tehneet Fiktiosta Jotakin ja antaneet syyn pitää toimintaa pystyssä näinkin kauan. Suuren suuri kiitos kaikille suomenhevoskasvattajille, jotka jaksavat panostaa tähän rotuun vuodesta toiseen!
"Jos suomenhevosia ei olisi, ei olisi Fiktiota. Ilman suomenhevosia Fiktio ei olisi Fiktio. Toimintavuosiimme mahtuu monenlaista, muun muassa muutama eri nimi ja vaihteleva rotuvalikoima, mutta Fiktio ja suomenhevoset pysyvät, nyt ja aina."
Erilaiset kysymykset, kehitysehdotukset, ideat, risut, ruusut, aivan kaiken,
voi lähettää joko sähköpostitse tai yhdistyksen Keskusta-profiilin chattiin.